Mapamond (10.06.2017)

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a exprimat vineri aprecierea față de România și față de omologul său român, Klaus Iohannis, în calitate de aliați ai SUA. Site-ul de internet al administrației prezidențiale a retransmis în direct imaginile furnizate de Casa Albă de la conferință. Trump a început prin a-i mulțumi oaspetelui său pentru vizită: “Este o onoare să primesc un prieten atât de bun al Statelor Unite la Casa Albă”. “Relațiile dintre țările noastre datează de peste un secol, dar astăzi reafirmăm și celebrăm în special parteneriatul nostru strategic, care a început acum mai bine de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă multe dimensiuni, inclusiv legături militare, economice și culturale, iar astăzi întărim și mai mult aceste legături”, a arătat președintele american. “Vreau să mulțumesc poporului român pentru întreaga sa contribuție la apărarea noastră comună și la lupta împotriva amenințării diabolice a terorismului”, a mai spus Trump. În conferința de presă comună cu Iohannis, Trump a făcut o serie de remarci favorabile la adresa României, printre care cea privind exemplul oferit celorlalți membri NATO prin alocarea a “peste 2% din PIB” pentru apărare. “România a fost un membru valoros al coaliției pentru înfrângerea ISIS .ARE a patra contribuție ca număr de militari în Afganistan. Acolo, 23 dintre cetățenii dumneavoastră au plătit prețul suprem, iar America le onorează sacrificiul”, i s-a adresat oficialul american omologului său român.

Palatul prezidențial afgan a decretat, sâmbătă, zi de doliu național după recentele atacuri teroriste care au lovit trei provincii afgane. Atacurile s-au soldat cu cel puțin 200 de morți și 600 de răniți, relatează DPA. Steagurile afgane de pe teritoriul țării și de la misiunile diplomatice din străinătate vor fi coborâte în bernă ”în memoria victimelor recentelor atacuri teroriste”, spun cei de la Palatul prezidențial din Kabul.

Un elicopter militar s-a prăbuşit, vineri, în Marea Neagră, în largul coastelor Bulgariei.Ministerul Apărării de la Sofia a anunțat că pilotul și-a pierdut viața, iar alți doi militari au fost răniți. Ei au fost transportați de urgență la spitalul din Varna. Medicii spun că starea de sănătate a celor doi bărbați este stabilă.Tragicul eveniment a avut loc în jurul orei locale 12:30, în timpul exerciţiului Black Sea 2017.Autoritățile bulgare investighează cauzele prăbușirii.