Mapamond (10.02.2017)

Sute de balene pilot esuate pe o plaja izolata din Noua Zeelanda au murit, iar zeci de persoane au depus eforturi enorme pentru a salva cetaceele ajunse in apele de adancimi mici si pe plaja, relateaza Reuters. La primele ore odata cu fluxul, prima incercare de reintoarcere a balenelor supravietuitoare in larg a fost incununata de succes, iar salvatorii au format un lant uman pentru a impiedica vietățile sa esueze din nou. Exista însa in continuare pericolul ca sa revina la mal in cursul noptii, cand nu se poate interveni pentru salvarea lor, deoarece oamenii nu se afla in siguranta in apropierea balenelor, pe intuneric.

Primăria din Paris intenţionează să construiască un perete de sticlă antiglonţ, cu o înălţime de 2,5 metri, în jurul Turnului Eiffel. Proiectul se înscrie în cadrul unui plan complex ce prevede alocarea sumei de circa 300 de milioane de euro pentru consolidarea securităţii monumentului. Peretele antiglonţ va înlocui barierele considerate inestetice care au fost instalate cu ocazia campionatului de fotbal Euro 2016, scrie France 24. Intr-un comunicat se arata ca momentan propunerea este in faza de cerere de oferte, iar proiectul ales va trebui apoi aprobat de Ministerul Mediului şi de comisia de situri.

Joanna Palani, o tânără de 23 de ani care s-a implicat activ în războiul contra Statului Islamic  a fost declarata responsabilă de moartea a cel puțin 100 de militanți ISIS, iar pe capul ei s-a pus o recompensă de un milion de dolari.Joanna e de origine kurdă,a fost implicată în operațiuni de eliberarea de ostatici și sclavi sexuali ținuți în captivitate si a învățat să folosească armele încă de la nouă ani, însă acum  militanții ISIS i-au aflat identitatea. ”Am fost dispusă să renunț la viața și la libertatea mea pentru a opri avansarea Statului Islamic, astfel încât toată lumea din Europa să fie în siguranță, dar eu am fost văzută ca o teroristă în propria mea țară”, a declarat dezamagită tânăra studentă.