Mapamond (09.01.2017)

Cel puţin cinci poliţişti au fost ucişi iar trei alte persoane, inclusiv trei civili, au fost rănite în urma unui atac care a avut loc la un punct de control dintr-un oras din nordul peninsulei Sinai, informează surse de securitate, citate de Reuters. Atacul nu a fost deocamdată revendicat.Forţele de securitate egiptene au fost vizate de numeroase atacuri ale militanţilor islamişti după ce armata l-a alungat de la putere pe preşedintele egiptean Mohamed Mursi în 2013, iar mii de oameni au protestat faţă de această decizie.

Liderul Statului Islamic l-a acuzat pe omologul său de la Al-Qaida că îi menajează pe șiiți și pe creștini.De la nașterea ISIS din rândurile Al- Qaida, după căderea lui Saddam Hussein în 2003, între cele două grupări surori s-a iscat o puternică rivalitate, fiecare dorind să arate că ea este purtătoarea Jihadului mondial. În timp ce ISIS începe să decadă, Al-Qaida simte că este momentul să recupereze terenul pierdut.Într-un mesaj audio, tradus în engleză de centrul american de supraveghere liderul Al- Qaida,l-a catalogat pe rivalul său, Abu Bakr Al-Baghdadi, ca mincinos.

Când voi fi eu preşedinte, Rusia ne va respecta mult mai mult decât acum, iar ambele ţări vor lucra, poate, împreună pentru a rezolva o parte dintre numeroasele probleme mari şi presate”, susţine preşedintele SUA.Preşedintele american ales Donald Trump a pledat pentru o relaţie bună cu Rusia şi a subliniat că numai oamenii “proşti” ar crede că acesta ar fi un lucru rău, a doua zi după ce actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama, a avertizat că “Vladimir Putin nu este în echipa” SUA, relatează CNN. “