Mapamond (08.09.2016)

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006, la care 97% dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă. În conformitate cu decretul lui Șevciuc, legislația transnistreană urmează de urgență să fie adusă în conformitate cu cea a Rusiei, sugerând Sovietului Suprem de la Tiraspol și executivului regional să-și coordoneze activitățile în acest scop. Decretul lui Șevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean.

Guvernul turc a autorizat ca parlamentari germani să viziteze militari ai Bundeswehr, la baza aeriană de la Incirlik, în sudul Turciei, a declarat joi ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, conform DPA. Turcia, nemulțumită de o rezoluție adoptată de către parlamentul german, în iunie, care a recunoscut drept ”genocid” masacrele comise în 1915 împotriva armenilor sub Imperiul Otoman, a refuzat accesul unor parlamentari germani la baza de la Incirlik, de unde Germania sprijină coaliția militară condusă de SUA împotriva grupării Stat Islamic.

Statele Uniunii Europene ar trebui să pună laolaltă resursele militare ca un mod de a resuscita proiectul european după decizia șoc a Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, a declarat șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, relatează DPA. Proiectele comune de apărare au fost respinse de Franța, în anii ’50, din cauza unor preocupări privind securitatea națională. De atunci s-a realizat puțin progres în această chestiune, în special din cauza reticenței Marii Britanii și a preocupărilor că o ipotetică armată a UE ar putea submina NATO.