Mapamond (08.06.2016)

Politistii francezi antitero fac ultimele pregatiri inaintea debutului Campionatului European de fotbal, iar printre orașele in care au avut loc exerciții  a fost si Lyon, acolo unde nationala Romaniei va susține ultimul meci din grupe, cel împotriva Albaniei. Exercitiul a inclus un atac cu bomba, urmat de atacatori inarmati, în perimetrul fan zone, acolo unde suporterii se vor aduna pentru a urmari meciurile live, pe un ecran gigant. Apoi, fortele de securitate au preluat controlul situatiei, inainte ca echipajele de interventie medicala sa soseasca si sa acorde ingrijiri celor grav raniti. “Suntem pregatiti? Ei bine, cred ca asta este exact ce aratam in seara asta, la Lyon, ca si in alte mari orase franceze. Da, suntem pregatiti”, a spus purtatorul de cuvant al politiei franceze.

Incident de necrezut in Slovacia. Șoferul unui autoturism de lux decapotabil a fost filmat in timp ce a blocat în trafic o ambulanță timp de două minute, deși aceasta avea semnalele acustice și vizuale în funcțiune. Imaginile au fost filmate chiar de echipajul medical, care a anunțat autoritatile in momentul in care situatia devinise periculoasa. În imagini, se vede cum șoferul autoturismului refuză să se dea din calea ambulanței, care avea o pacientă în vârstă în mașină, punând în pericol atât ocupanții ambulanței, cât și ceilalți șoferi din trafic. In cele din urma, șoferul inconstient a fost amendat și a rămas fără permis. Mai mult, el se plânge acum că a primit amenințări cu moartea de la diverse persoane, după publicarea acestei filmări.

Cartea Recordurilor a înregistrat un nou record, ce ține de cea mai mare monedă de ciocolată fabricată până acum. Aceasta măsoară 2,4 metri în diametru, 20 cm înălțime și cântărește nu mai puțin de 874 kg. Recordul a fost stabilit în Venezuela, iar moneda a fost creată de Fundația Nuestra Tierra și a fost prezentată în cadrul Târgului Internațional de Ciocolată de la Poliedro, în Venezuela. La pregătirea ei, au lucrat peste 110 ciocolatieri, care au folosit ingredientul obținut din diferite soiuri de cacao venezueleană. Piesa este o replică a unui bolivar, moneda legală a Republicii Bolivariene a Venezuelei, dar de 1.000.000 de ori mai mare decât originalul.