Mapamond (08.05.2017)

Emmanuel Macron a câştigat detașat al doilea tur al scrutinului prezidenţial în Franța, cu un program politic care îmbină elemente liberale şi măsuri de tip social. Cu toate acestea, noul lider va avea sarcina dificilă de a relansa economia franceză şi de a soluţiona problemele de ordin social, în principal rata ridicată a şomajului, care atinge 10 la sută din populația din Hexagon, situaţia dificilă din zonele suburbane şi criza imigraţiei. Emmanuel Macron a obţinut 66,06% din voturi, față de cele 33,94 la sută obținute de contracandidata sa, Marine Le Pen, reprezentanta Frontului Național, de extremă stânga. Macron, care susține apartenența Franței la Uniunea Europeană, a fost votat de 20,7 milioane de cetăţeni. „În următorii cinci ani, responsabilitatea mea va fi să atenuez temerile, să adun toate femeile şi toţi bărbaţii pregătiţi să înfrunte provocările enorme care ne aşteaptă. Voi lupta cu toată forţa împotriva diviziunilor. Trăiască Republica, trăiască Franţa!”, a subliniat Macron, care, la 39 de ani, este cel mai tânăr președinte din istoria Republicii Franceze.

Optsprezece mineri și-au pierdut viața în urma unei scurgeri de gaze la o mină de cărbune din centrul Chinei. Treizeci și șapte de mineri au putut fi salvați și spitalizați în urma accidentului produs, duminică, la mina din provincia Hunan. Mai multe persoane, al căror număr nu se cunoaște exact deocamdată, au fost reținute în scopul investigației. Anchetatorii analizează gazul aflat la originea accidentului. China, primul producător mondial de cărbune, este frecvent scena unor accidente cu deznodământ tragic.

Ca in fiecare an, în prima zi de sambata din luna mai, de 18 ani incoace, marsul Global pentru Marijuana a insufletit capitalele Mexicului si Argentinei, Mexico City, respectiv Buenos Aires. Mobilizarea masiva a localnicilor a demonstrat ca legalizarea consumului si cultivarii de cannabis chiar este o cauza care scoate oamenii din case. Invaluiti intr-un discret nor de fum, zeci de mii de oameni au umplut, duminica,  principalul bulevard din Buenos Aires. În Mexico City, marsul, in sine, a lansat rapid locul unei sesiuni colective de fumat marijuana. Parcurile din centrul metropolei a fost impanzite de mexicani care s-au gandit ca starea de beatitudine asigurata de consumul de marijuana e mai convigatoare decat orice argument. De curand, senatul tarii a votat legalizarea consumului medical de marijuana, permitand astfel medicilor sa prescrie canabis pentru diverse afectiuni.