Mapamond (08.01.2017)

Continentul european se confruntă, în ultimele zile, cu un front atmosferic deosebit de rece, care a adus temperaturi polare ce au cauzat moartea a șaptesprezece persoane, în Polonia și Italia, iar Moscova are parte de cel mai friguros Crăciun ortodox pe rit vechi din ultimii 120 de ani. Gerul a fost atat de puternic, incat fluviul Vistula a adus bucati de gheta in capitala Poloniei. În Italia, valul de frig care afectează țara începând de vineri a provocat moartea a cel puțin șapte persoane în curs de 48 de ore. Printre victime se numără și un român, om al străzii, în vârstă de 48 de ani. Istanbul a fost și el afectat, sâmbătă, de o furtună de zăpadă, care a paralizat viața de zi cu zi a locuitorilor celui mai mare oraș din Turcia, fiind perturbat traficul aerian, maritim și rutier. Circa 400 de zboruri programate pentru sâmbătă și duminică, pe rute naționale, cât și internaționale, au fost anulate. La originea acestui episod glacial, care se va menține inclusiv duminică, se află o masă de aer polar ce a coborât în Europa centrală, din Scandinavia.

Cinci persoane au murit și 27 au fost rănite, dintre care două se află în stare foarte gravă, după ce autocarul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe un traseu dificil din centrul Franței, transmite AFP. Accidentul a survenit duminică dimineața, iar victimele sunt cetățeni portughezi care călătoreau spre Elveția. Autovehicul a ieșit de pe carosabil și s-a prăbușit într-o râpă. În autocar se aflau în jur de 40 de persoane. Din primele cercetări reiese că accidentul s-a produs din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în special din cauza poleiului care acoperea șoseaua.

Cel putin 11 persoane au fost ucise si alte 50 ranite intr-un atentat sinucigas cu masina-capcana, duminica, la Bagdad. Acest atentat, cel mai recent dintr-o serie de atacuri sangeroase in Irak, a fost comis de un atacator sinucigas care si-a detonat masina la intrarea principala in piata de fructe si legume din capitala irakiana. Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atentatul sinucigas.

Un camion a intrat duminică într-un grup de pietoni în Ierusalimul vechi, într-una dintre locațiile intens frecventate de turiști, informeaza surse din poliție și serviciile de urgență. Cel puțin trei persoane au murit și cel puțin 15 au fost rănite, anunță postul de radio al armatei israeliene. Victimele sunt în principal soldaţi ai armatei israeliene.Atacul a avut loc de-a lungul unei promenade publice cu vedere la zidurile oraşului vechi din Ierusalim.Potrivit unor informaţii, şoferul vehiculului a fost împuşcat.