Mapamond (06.10.2016)

Parlamentul polonez a votat cu o majoritate covârșitoare împotriva proiectului de lege controversat, care prevedea interzicerea aproape în totalitate a avorturilor, după proteste masive care au avut loc, zilele trecute, în toată țara, la care au participat circa 100.000 de persoane. Guvernul de la Varșovia a declarat, înaintea votului de azi, că protestele față de proiectul de lege, în mai multe orașe din țară, „i-a dat de gândit”, scrie BBC .Polonia este deja printre statele cu cele mai stricte legi ale avortului din Europa, iar propunerea viza interzicerea totală a avorturilor, cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol.

Un număr de 44 de soldați afgani, care se aflau în Statele Unite pentru a participa la stagii de pregătire cu soldați americani, au dispărut în ultimii doi ani, cel mai probabil în încercarea de a trăi și munci ilegal în America, spun oficiali ai Pentagonului, citați de Reuters.Deși numărul celor care au dat bir cu fugiții în căutarea unei vieți mai bune este relativ mic – din numărul total de 2.200 de militari afgani care au fost antrenați de trupele SUA, începând din 2007 – incidentele ridică semne de întrebare despre securitatea și procedurile de selecție din program, scrie Reuters.

SUA şi alte 44 de ţări au emis o declaraţie comună privind principiile pentru exportul şi utilizarea dronelor a anuntat, Departamentul de Stat al SUA. Declaraţia menţionează că utilizarea aşa-numitelor “vehicule aeriene fără echipaj uman” trebuie să fie guvernată atât de legea conflictelor armate, cât şi de legea internaţională privind drepturile omului. De asemenea, aceasta menţionează că exportul dronelor dotate cu arme sau capabile de lovituri aeriene trebuie să fie făcut într-o manieră „responsabilă”, „în conformitate cu normele internaţionale privind controlul armelor şi dezarmare”, iar părţile semnatare trebuie să fie transparente în privinţa locului de destinaţie a dronelor vândute.