Mapamond (06.07.2017)

Inundațiile masive din Japonia  au facut primele victime. Cel puțin doua persoane au murit și alte 18 sunt date dispărute. Autoritățile îndeamnă sute de persoane să părăsească zona, pentru propria siguranță. Ploi torențiale fără precedent, au cauzat revărsarea râurilor, în sudul Japoniei. Case, școli și întregi zone rezidențiale  au fost măturale de vârtejul de apa. 7,500 de soldați  și personal de salvare își desfășoară momentan activitatea în zonele afectate. Meteorologii avertizează că situația s-ar putea înrăutăți în decursul zilei de mâine, informează AFP.

Focuri de arme între grupări criminale rivale au avut loc  în Mexic, in decursul zilei de ieri. Bilanțul indică cel puțin 14 morți, în statul Chihuahua din nordul Mexicului. Felix Gonzalez, purtătorul de cuvânt al Parchetului , a declarat pentru presa locală că în înfruntarea armată  au fost implicate gruparea cunoscută sub numele de La Linea și o celulă a cartelului Sinaloa, transmite Telegraph. Zona în care a avut loc incidentul este cunoscuta pentru producția de cannabis și opiu.

Președintele american, Donald Trump, a aterizat miercuri seara la Varșovia, începând  turneul său de patru zile în Europa, perioadă marcată de tensiuni transatlantice și amenințarea nucleară nord-coreeană. Trump are un aliat de nădejde în Polonia, președintele Andrzej Duda, a cărui ideologie  este adesea foarte asemănătoare cu a lui, în ceea ce privește subiecte cum ar fi încălzirea globală și migrația. Trump va susține un discurs în capitala Poloniei, înainte de a se deplasa în Germania, pentru a participa la controversatul summit G20. Acesta se va întâlni vineri cu președintele rus  Vladimir Putin pentru a consolida o relație mai constructivă cu Moscova. Relațiile ruso-americane au fost afectate de întărirea sancțiunilor contra Moscovei pentru rolul său în criza ucraineană și susținerea regimului sirian. Trump il va întâlni vineri și pe președintele Chinei, ce are o opinie diametral opusă asupra Coreei de Nord. În contextul amenințării nucleare nord-coreene,  președintele american l-a acuzat pe omologul său chinez de subminare a eforturilor Statelor Unite prin  întărirea schimburilor comerciale cu Phenianul, transmite AFP.

Redactor: Isabela Boantă