Mapamond (06.03.2016)

Un tribunal iranian i-a condamnat la moarte pe omul de afaceri iranian Babak Zanjani si pe cei doi complici ai sai pentru delapidare de fonduri.Instanta islamica a dat aceasta sentinta pentru „raspandirea coruptiei pe pamant”, infractiune ce se pedepseste cu moartea, si le-a ordonat acuzatilor sa returneze banii deturnati, inclusiv cei luati ilegal de la Compania Nationala Iraniana a Petrolului. Zanjani a aranjat, de-a lungul anilor, trecerea a miliarde de dolari din contracte petroliere printr-o retea de companii ce s-a intins din Turcia pana in Malaezia si Emiratele Arabe Unite. Acesta a adunat o avere de circa 13 mld. dolari. La momentul arestarii, in decembrie 2013, un oficial a spus ca acuzatul„ a primit fonduri de la anumite entitati, a primit petrol si alte livrari, dar acum nu a mai returnat fondurile”. Procurorii l-au acuzat ca datoreaza guvernului peste 2,7 mld. dolari pentru titeiul vandut in numele ministerului petrolului.

Armata americană a început procesul de recrutare a femeilor pentru toate posturile de luptă, inclusiv pentru unitatea de elită Navy SEALs. Femeile vor putea activa și în unități considerate până acum “exclusiviste”, precum Corpul Pușcașilor Marini, care se mândreau cu faptul că în rândurile lor sunt acceptați doar bărbații. Reprezentanți ai US Marine Corps au confirmat că au început să primească cereri de angajare de la femei care vor să combată în cadrul Navy SEALs și că le vor putea accepta în septembrie și în octombrie, dar, deocamdată, doar pentru antrenamente. De altfel, dat fiind că procesul de pregătire a combatanților din Navy SEALs este de lungă durată, nicio femeie nu va lupta efectiv în cadrul unității de elită mai devreme de luna mai a anului 2017.

Programul spațial chinez intenționează să trimită un vehicul care să aterizeze pe Marte în 2021, când se vor împlini 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez, a declarat unul dintre responsabilii acestui tip de misiuni, comandantul Ye Peijian. Potrivit declarațiilor lui Ye, care a condus mai multe misiuni chineze pe Lună, explorarea planetei Marte va începe cu lansarea unei sonde, în 2020, care, după câteva luni de zbor, va atinge suprafața planetei roșii în preajma datei fondării PCC, 1 iulie 1921. În noiembrie 2011, China, în colaborare cu Rusia, a încercat să trimită o sondă pe Marte, Yinghuo 1, însă sonda, lansată de la baza kazahă Baikonur, nu a reușit să iasă de pe orbita terestră.