Mapamond (06.01.2017)

Politia turca a retinut 18 persoane in legatura cu atacul de la tribunalul din Izmir, soldat cu doi morti. Atentatul cu masina-capcana si focuri de arma in fata Palatului Justitiei din Izmir, al treilea oras ca marime din Turcia, situat pe coasta de vest a Marii Egee, a evidentiat o deteriorare a securitatii la nivelul tarii, dupa atacul dintr-un club de noapte, de Revelion, soldat cu 39 de morti, la Istanbul. Mii de persoane au adus un omagiu, vineri, politistului turc ucis in atacul impotriva Palatului Justitiei din Izmir, autoritatile afirmand ca interventia sa a impiedicat un masacru.

O noua zi de manifestatii si de jafuri s-a inregistrat, joi, in Mexic, unde protestele impotriva cresterii preturilor la carburanti s-au soldat deja cu un mort si raniti, precum si cu sute de arestari, relateaza AFP. La 1 ianuarie, pretul la benzina a crescut cu 20,1%, iar cel la motorina cu 16,5% . Incepand cu 18 februarie, pretul maxim stabilit de catre guvern va fi ajustat in fiecare zi. Valul de proteste izbucnite imediat dupa intrarea in vigoare a cresterilor s-a amplificat incepand de miercuri, cu blocaje pe sosele, jafuri in magazine si acte de vandalism in benzinarii.

La Harbin, in China, si-a deschis portile faimosul festival al sculpturilor de gheata. Editia cu numarul 33 a inceput fara ca toate exponatele sa fie gata si cu temperaturi greu de suportat, de minus 20 de grade Celsius. Miile de vizitatori nu au fost insa deranjati de conditiile nu tocmai prielnice. Grandioasele palate si temple din gheata, scaldate in culori aprinse: roz, galben, portocaliu si albastru, iau ochii vizitatorilor.

Anul acesta, faimosul festival din China se mandreste cu exponate ce depasesc 45 de metri inaltime. Sculpturile sunt imprastiate pe o suprafata de aproape 600.000 de metri patrati.