Mapamond (04.05.2016)

Unele dintre cele mai valoroase manuscrise şi cărţi din lume pot fi admirate la Biblioteca Wren de la Universitatea Cambridge. Aici se afla primele ediţii ale operelor lui Shakespeare, prima ediţie a lui Isaac Newton, cu însemnările autorului pe marginile textului, una dintre primele biblii printate de Gutenberg, în 1455, şi o mulţime de manuscrise medievale. Cele mai vechi dateaza din secolul VIII. Accesul în bibliotecă pentru vizitatorii care doresc să vadă unele dintre cele mai valoroase volume este, însă, destul de limitat. Bibioteca poate fi vizitată timp de două ore pe zi, iar fotografierea manuscriselor este interzisă.

Oraşul Pazardjik, din Bulgaria, a interzis purtarea vălului islamic în locuri publice. Acesta este primul oraş din Bulgaria care a luat astfel de măsuri. Amenzi care pornesc de la 300 de leva (în jur de 150 de euro) vor fi aplicate pentru prima încălcare a prevederii, urmând ca, în cazul repetării acesteia, amenda să fie de 1.000 de leva (aprox 500 de euro).

Minivacanta de Paste/1 mai a fost sarbatorita romaneste si in Italia. Inima Bolognei a fost animata de cea mai mare hora romaneasca. Nici italienii nu au putut sta deoparte si au petrecut pe ritmuri populare.