Mapamond (04.01.2017)

Cel putin 50 de oameni au murit si peste 80 au fost raniti in sapte atentate care au avut loc  in capitala irakiana Bagdad, in timpul vizitei presedintelui francez Francois Hollande. Cel mai sangeros atentat s-a produs intr-o piata aglomerata, cu un vehicul-capcana. Presa externa inainteaza mai multe cifre, CBC relatand ca 36 de oameni si-au pierdut viata doar in acest atac, iar peste 50 au fost raniti. In plus, subliniaza ca atacurile au avut loc chiar si in conditiile in care oficialitatile irakiene au luat toate masurile pentru ca securitatea fie la cote maxime, in contextul vizitei presedintelui francez.

Forțele aeriene franceze efectuează misiuni împotriva Statului Islamic, în Siria, în cadrul coaliției internaționale conduse de Statele Unite. Coaliția a efectuat deja raiduri împotriva jihadiștilor, după ce aceștia au recucerit orașul antic Palmira. Înainte de plecarea în misiune, piloții avioanelor au fost averizați să fie atenți la amenințările sol-aer, în acest sector, din cauza apărării antiaeriene ruse. Francezii au decolat din Iordania, de unde pot ajunge cel mai ușor la pozițiile controlate de Statul Islamic în Siria.Misiunea lor nu este însă una ușoară, pentru că gruparea terorista a pus recent mână pe un întreg arsenal de rachete sol-aer și baterii antiaeriene, cu care poate ataca avioanele coaliției, potrivit unei surse franceze.

Cutremur după cutremur! Peste 250 de cutremure de mica intensitate s-au produs la graniţa din California şi Mexic într-o singură zi, îngrijorând locuitorii şi oamenii de ştiinţă, relatează Los Angeles Times. Cel mai puternic dintre ele a avut magnitudinea de moment 3,9. După cutremurul  devastator cu magnitudinea de 6,8 grade, de pe 31 decembrie, California a fost lovită de o serie de seisme care s-au înregistrat în Zona Seismică Brawley, o regiune activă unde plăcile tectonice se află în mişcare, iar crusta terestră este supusă la tensiuni.