Mapamond (03.10.2016)

Cel puțin 50 de persoane au murit în Etiopia, în timpul unui miting antiguvernamental, scrie The Guardian. Forțele de ordine din regiunea Orimiya, au folosit gaze lacrimogene și au tras focuri de avertizare pentru a dispersa mulțimea strânsă la un masiv miting, pe fondul unui festival religios.Îmbulzeala generată de aceste măsuri brutale ar fi ucis deja cel puțin 50 de persoane.Cifrele au fost oferite de Opoziție, guvernul evitând, până acum, să anunțe un bilanț al tragediei.Nu este primul miting de acest tip și nici prima manifestație soldată cu victime.

Ungurii au votat împotriva cotelor de refugiați, dar referendumul nu este valid.Referendumul care a avut loc, în Ungaria, va avea consecințe de ordin politic. La închiderea ediției, sondajele arătau că 95% dintre unguri au votat împotriva cotelor, dar prezența la urne a fost de sub 50%. Victor Orban a spus că votul de va fi luat în considerare de guvernul de la Budapesta.Organizarea unei consultări publice a fost aprobată de Comisia Electorală Naţională la sfârşitul lunii februarie, iar Parlamentul de la Budapesta a aprobat inițiativa în 10 mai, cu 136 de voturi în favoare și 5 împotrivă. Ungaria ar urma să primească, în următorii doi ani, 1.294 de migranți, din cei 160.000 care trebuie redistribuiți la nivel european.

Un britanic ar putea deveni prima persoană din lume vindecată de HIV, cu ajutorul unei noi terapii dezvoltate de cercetatori de la cinci universităţi britanice, printre care Oxford și Cambridge, scrie The Telegraph. Bărbatul de 44 de ani a fost supus, alături de alte 49 de persoane, unui tratament experimental. Oamenii de ştiinţă au declarat că în prezent virusul este complet nedectabil în sângele pacientului şi că, dacă nu revine, este vorba despre prima vindecare completă. HIV este dificil de tratat deoarece țintește sistemul imunitar şi afectează ADN-ul celulelor T, astfel încât acestea nu numai că ignoră boala, ci reproduc virusul.