Mapamond (03.07.2017)

Peste 500 de primari din Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, au participat sâmbătă la o adunare la Universitatea din Barcelona. Vor să organizeze un referendum privind autodeterminarea, la 1 octombrie. Votanții catalani ar trebui să decidă dacă vor ca acestă regiune să devină o republică independentă. Șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a insistat vineri asupra faptului că referendumul nu va avea loc, acesta fiind  neconstituțional. Opinia publică din Catalonia este divizată în legătură cu independenţa: aproximativ 48,5% dintre catalani sunt împotriva secesiunii şi 44,3% sunt pentru, potrivit unui sondaj recent, scrie AFP.

Cel puțin 14 oameni au fost omorâți în Iraq, după ce un atentator sinucigaș a detonat o bombă într-o tabără de refugiați, în provincia Anbar. Explozia a avut loc duminică și s-a soldat și cu 19 răniți. Printre victime se numără 4 copii și un membru al poliției. Conform CNN, atentatorul sinucigaș provenea dintr-un oraș de la granița cu Siria, zonă controlată încă de ISIS. Refugiații care au scăpat nevătămați urmează să fie mutați într-un loc mai sigur iar tabăra unde a avut loc atentatul va fi închisă ulterior, informează AFP.

China a acuzat duminică Statele Unite de o “provocare politică și militară gravă” menită să zdruncine stabilitatea și cooperarea între cele două țări, transmite CNN. Incidentul a fost cauzat de o navă militară americană care s-a apropiat, la mai puțin de 20 km,  de insula Triton din arhipelagul Paracel. China și-a declarat suveranitatea asupra teritoriului respectiv din Marea Chinei de Sud, iar gestul imprudent al Statelor Unite poate amplifica relațiile tensionate chino-americane. Conflictul a avut loc cu numai câteva ore înainte unei convorbiri telefonice programate între Trump și omologul său chinez.

Redactor: Isabela Boantă