Mapamond (01.08.2016)

Atacurile insurgenţilor talibani au provocat decesul a cel puţin 24 de ofiţeri de poliţie într-un district al provinciei Helmand din sudul Afganistanului, a anunţat un oficial afgan, citat de Associated Press. Seful consiliului provincial Helmand, a declarat că luptele dintre forţele guvernamentale şi militanţi în districtul Kanashin au început de vineri seara, când talibanii au preluat controlul districtului. Luptele s-au răspândit şi în alte zone ale provinciei, militanţii vizând în special punctele de control, a mai spus oficialul. De asemenea, talibanii încearcă să închidă rutele cheie de comunicaţie din întreaga provincie.

Gruparea teroristă Stat Islamic şi-a chemat membrii să dezlănţuie jihadul în Rusia, scrie Reuters. Mesajul a fost transmis printr-o înregistrare video, drept raspuns la mesajul lui Putin de acum cateva zile in care afirma  ca daca acestia indraznesc sa îi atace tara, in jumatate de ora, toti musulmanii vor muri. Teroriştii nu se tem de „renumele” liderului de la Kremlin şi îl avertizează că el este următoarea ţintă a acţiunilor jihadiste. „Ascultă, Putin! Vom veni în Rusia şi vă vom ucide în propriile case. Fraţilor porniţi jihadul şi ucideţi-i”, au transmis acestia.

Columbia “va recupera” epava galionului spaniol “San Jose”, scufundat în largul coastelor sale de flota britanică, in 1708, cu o încărcătură de aur si metale prețioase,estimate la 10 miliarde de dolari, a anunțat președintele țării, Juan Manuel Santos, citat de agenția France Presse. “Vom recupera ‘San Jose’ respectând legea”, a declarat seful statului, în timpul inaugurării unui institut de cercetare marină. “Este vorba despre un proiect mai degrabă arheologic și științific, decât comercial”, a adăugat el. Epava galionului și comoara la la bordul său au făcut obiectul unor lungi căutări infructuoase înainte de a fi descoperită anul trecut.