Mapamond (01.07.2016)

O tânără israeliană de 13 ani a fost înjunghiată mortal în propriul dormitor de către un atacator palestinian, care a escaladat gardul securizat şi s-a strecurat în casa familiei victimei. Uciderea unui copil a zguduit Israelul, iar statul amenință că va declanşa acte de violență după câteva săptămâni de calm relativ în regiune. Atacul a fost condamnat de către guvernele din întreaga lume, iar premierul israelian a numit crima drept un act sângeros al unui om josnic. Criminalul, identificat de către autoritățile palestiniene este un tanar în vârstă de 19 ani dintr-un sat din apropiere.

Președintele rus Vladimir Putin a reautorizat, oficial, repunerea în vânzare de către agențiile de voiaj rusești a călătoriilor spre Turcia, interzisă din noiembrie 2015, când un bombardier rusesc a fost doborat de avioane turcești în zona frontierei cu Siria. În urma acestui incident, Putin a reacționat prompt restabilind  de la 1 ianuarie 2016 vizele pentru cetățenii turci, interzicând zborurile charter spre Turcia și vânzarea călătoriilor spre această țară de către agențiile de voiaj rusești, dând astfel o lovitură dură sectorului turismului turcesc. Ameliorarea relațiilor între cele două țări,a venit după ce Kremlinul a anunțat că a primit o scrisoare trimisă de Erdogan lui Vladimir Putin și afirmă că președintele turc și-a cerut ‘scuze’ pentru situația creată.

Președintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat  unul dintre megaproiectele sale, podul autorutier de peste golful Izmir, în nord-vestul țării, cel mai mare șantier lansat vreodată în Turcia, ale cărui lucrări au demarat în urmă cu trei ani. Botezat „Osman Gazi” după numele sultanului Osman I care a dat numele dinastiei otomane,acest pod de peste Marea Marmara, unul dintre cele mai mari poduri suspendate în lume ,are o lungime de 3km si constituie tronsonul principal al proiectului autorutier Gebze-Orhangazi-Izmir.’Ar fi trebuit ca acest pod  să fie construit în urmă cu 50 de ani, dar în cele din urmă l-am făcut’, a spus președintele Erdogan la ceremonia de inaugurare.