Mapamond (01.06.2017)

Armata turcă a suferit, joi, o grea lovitură, după ce 13 soldaţi au murit în urma prăbuşirii unui elicopter. Incidentul s-a produs în regiunea Sirnak, în apropiere de localitatea Senoba. Nu a fost însă vorba despre un atac terorist, ci despre o eroare umană. Pilotul nu a reuşit să controleze foarte bine aparatul de zbor, iar elicopterul a lovit mai multe cabluri de înaltă tensiune şi s-a prăbuşit. Incidentul face parte dintr-o serie nefastă pentru aparatele de zbor ale armatei turce. Alte două elicoptere s-au prăbuşit în ultimele două luni, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. S-au înregistrat zeci de morţi în urma accidentelor produse la Istanbul şi în estul Turciei.

Presedintele Klaus Iohannis pleaca duminica intr-o vizita oficială in Statele Unite ale Americii, unde va avea o intrevedere oficiala cu președintele american, Donald Trump. “Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va efectua in perioada 4-9 iunie o vizita in Statele Unite ale Americii. Elementul central al acestei vizite este constituit de intrevederea oficiala a presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, cu presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, in data de 9 iunie a.c”, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. Aceasta intalnire va fi prilej “pentru a discuta perspectivele de aprofundare si extindere a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv in contextul in care in acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea acestuia”, se arată în comunicat. La Casa Alba, Iohannis “va aborda prioritatile de actiune in cadrul relatiei bilaterale si va reconfirma angajamentul ferm al tarii noastre de a ramane un aliat predictibil, stabil si de incredere al Statelor Unite”.

După ce şi-a dotat echipajele de poliţie cu maşini Lamborghini şi Ferrari, administraţia din Dubai a adus şi un robot poliţist pe străzile din oraş. Acesta este primul dintr-o unitate care va creşte, astfel ca, până în 2030, să se ajungă să reprezinte un sfert din efectivele poliţiei, a declarat Khaled al-Razzooqi, şeful departamentului servicii inteligente de la poliţia din Dubai, citat de AFP. Robotul care a fost scos în prima sa misiune în zona celui mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, poartă caschetă de ofiţer, se deplasează pe două roti şi dispune de un ecran tactil pe piept care poate fi folosit pentru a raporta infracţiuni sau pentru a cere informaţii. Robotul are capacitatea de a interacţiona cu trecătorii în mai multe limbi străine şi poate recunoaşte anumite gesturi de la o distanţă de 1,5 metri. El va fi amplasat în principal în locuri frecventate intens de turişti şi este echipat cu o camera care transmite imagini live şi poate identifica suspecţi urmăriţi de poliţie.