Manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie

Este oficial. Ministerul Educaţiei renunţă la manualul unic! Decizia a fost  publicată în Monitorul Oficial și vine la un an după ce fostul ministru Liviu Pop a impus ca manualele să fie elaborate şi tipărite doar la editura statului.  Prin urmare, de anul viitor noile manuale şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie.

Potrivit unui ordin publicat marţi, de manuale se va putea ocupa orice editură care îndeplineşte condiţiile, nu doar cea a statului. Încă de la preluarea mandatului, Ecaterina Andronescu a declarat că ideea manulului unic a fost una nefericită. Potrivit regulamentului publicat, marţi, în Monitorul Oficial, Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie.

“Organizanizarea evaluării proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar este asigurată de CNEE. În vederea evaluării proiectelor de manuale şcolare, CNEE întreprind eurmătoarele acţiuni: publică pe site-ul www.rocnee.eu lista cu disciplinele de pregătire necesară de manuale, în scopul lansării apelului pentru realizarea bazei de date cu experţi cooptaţi”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Prin urmare, câştigătorii licitaţiei vor încheia un contract cu Ministerul Educaţiei Naţionale pe o durată de patru ani.Totodată, evaluarea calităţii şi a criteriilor de conformitate a conţinutului fiecărui manual şcolar va fi realizată de către cinci experţi.

Conform regulamentului, identitatea membrilor comisiei de evaluare şi experţilor cooptaţi este confidenţială şi nu poate fi dezvăluită decât la solicitarea scrisă a instanţelor de judecată.

“Toţi experţii cooptaţi care au avut erori în activitatea desfăşurată în procesul de evaluare nu vor mai fi selectaţi în evaluările proiectelor de manuale şcolare viitoare şi nici în grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluările naţionale, bacalaureat, titularizare şi definitivare în învăţământ, pentru următorii 5 ani calendaristici”, se arată în document.

Altfel spus, un proiect de manual trebuie să obţină 95 de puncte din 100 pentru a trece evaluarea privind calitatea ştiinţifică. Acestea trebuie să fie aprobate şi prin ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale.

Redactor: Oana Jărloianu