Manevre militare româno-americane la Mihail Kogălniceanu

Militarii români, împreună cu cei americani, se pregătesc pentru primul antrenament pentru manevre de încărcare și operațiuni de asalt cu elicoptere, exercițiu ce va avea loc la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Sunt implicate celebrele elicoptere multi-scop Black Hawk, ce aparțin Forțelor Terestre americane.

Militari români și americani vor participa la primul antrenament pentru manevre de încărcare și operațiuni de asalt cu elicoptere, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea flancului estic al NATO, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve. Exercițiul se va desfășura marți, 28 februarie. Elicopterele sunt de tipul UH-60 Black Hawk și aparțin Batalionului 3, Regimentul 10 din Brigada 10 elicoptere de luptă a Forțelor Terestre ale SUA.

Sikorsky UH-60 Black Hawk este un elicopter american multi-scop. Prin instalarea pilonilor suplimentari poate fi echipat cu rachte AGM-114 Hellfire, precum și cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanțe lungi. De asemenea, în fața compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele M240 și М134. Echipajul elicopterului este format din doi piloți și doi șefi de zbor sau tunari, la bord putând urca 11 pasageri sau 6 bolnavi imobilizați la pat. Lungimea aparatului este de aproximativ 20 de metri, iar înălțimea depășește cu puțin cinci metri. Viteza de croazieră este de 278 km/h, iar plafonul la care poate zbura este de 5800 metri altitudine.

Brigada 10 elicoptere de luptă este prima mare unitate de acest gen dislocată în Europa de Est, ca parte a operațiunii Atlantic Resolve, având peste 2.200 de militari, 86 de elicoptere și mai mult de 700 elemente de tehnică militară, ce au plecat din mai multe porturi americane către Germania, Letonia și România, pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite ale Americii față de stabilitatea și securitatea Europei de Est.

Redactor: Paul Alexe