Mamele infectatate cu virusul HIV au șanse să nască prunci sănătoși (VIDEO)

Există șanse de aproape 100% ca o mamă infectată cu HIV să nască un copil sănătos, dacă primeşte sprijin de specialitate în acest sens. Deși știinta medicală a găsit deja calea de oprire a transmiterii infecției de la gravidă la nou-născut, nu este suficient să ai doar medicamentul potrivit la îndemână.

Ultierior, copilului i se admininstrează tratamentul antiretroviral până la șase săptămâni și este hrănit artificial. La un an și jumătate, mama află dacă micuţul este sănătos. În sprijinul mamelor seropozitive, fundația Baylor a demarat un proiect care urmăreşte să faciliteze accesul la servicii medicale pentru tinerele însărcinate infectate cu HIV sau expuse la virus, să îmbunătăţească sau să menţină o stare adecvată de sănătate a acestora şi totodată să asigure îngrijirea pentru nou-născuţii expuşi la HIV.

Peste jumătate dintre bolnavii cu HIV din România au vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani, iar majoritatea s-au infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat. Cei mai dezinformați sunt tineri.

Conform unui raport recent al Comisiei Naţionale SIDA, în România, rata de transmitere a bolii de la mamă la copil este de 19%, iar cauzele sunt lipsa unui diagnostic în timp util, lipsa serviciilor şi a tratamentelor profilactice.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Viorel Cotleț