Mame eroine

Băieţelul născut săptămâna trecută, in mijlocul urgiei, într-o senilata, va fi botezat de preşedintele consiliului judetean constanta si de directorul de la drumuri judetene. Cei doi au mers sa o vada pe mamica eroina, la spitalul judetean, acolo unde a ajuns in cele din urma. Femeia spune ca nu stie ce s-ar fi intamplat cu bebelusul, daca ar fi nascut acasa. Ionut Andrei a venit pe lume in noaptea in care judetul Constanta a fost sub cod rosu de ninsori, iar femeia nu a mai apucat sa ajunga la spital, născând în șenilata.

Tanara mamica are 21 de ani si este din Adamclisi. Mai are acasa un copilas, asa ca aducerea pe lume a celui de-al doilea nu era ceva care sa o sperie. Nu si-a inchipuit, insa, niciodata, ca va naste intr-o senilata.

In noaptea de 6 spre 7 ianuarie, au inceput contractile si femeia a sunat la 112. Ghinionul ei a fost ca in acel moment judetul era sub cod rosu de ninsoare și viscol si toate drumurile erau inchise. Asa ca s-a apelat la singura solutie pe care o aveau la dispozitie autoritatile: șenilata.

Dupa ce a fost preluata de senilata in care se afla un echipaj de paramedici,  contractile au devenit din ce in ce mai puternice, iar salvatorii si-au dat seama ca nu mai au timp sa ajunga la centrul de permanenta din Baneasa. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, senilata a ramas si ea inzapezita la 6 kilometri distanta de centru medical. Asa ca, pana la venirea unui utilaj de dezapezire, cei doi paramedici s-au vazut nevoiti sa o ajute pe femeie sa nasca.

In cele din urma femeia a ajuns la Baneasa, iar cand drumurile s-au deschis a fost adusa la spitalul din Constanta. Si ea, dar si alte doua femei, care au nascut dupa ce au ajuns la spital cu senilatele, se simt bine. La fel si pruncii.

O alta femeie, mama  unei fetite de nici doi ani a trecut si ea prin clipe groaznice, cand micuta a facut febra 40 de grade. De transportat la spital nici nu se punea problema. Drumul era acoperit de troiene. Salvarea a  venit tot de la pompieri, care au dus-o cu senilata pana la Agigea si, de acolo, a fost preluata de o ambulanta.

A fost o experienta pe care, cu siguranta, femeile nu o vor uita niciodata. Nici ele si nici salvatorii lor, pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta, oameni care merita toată aprecierea pentru efortul depus în toată această perioadă.

Redactor: Cerasela Videanu