Mamaia și Vama Veche, cei doi poli ai distracției

Minivacanța de 1 Mai a adus în stațiunile din țară aproape  94.000 de turiști, dornici să petreacă Ziua Muncii pe meleaguri autohtone. În ceea ce privește banii cheltuiți în această perioadă, cifra se ridică la 3,5 milioane de euro, cu aproape un milion de euro mai putin decat in anul 2015, potrivit unui studiu al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a estimat ca litoralul romanesc a fost la mare căutare și a atras, in aceasta minivacanță, peste 40.000 de turisti.

“Deschiderea oficiala si legala a sezonului s-a transformat intr-o traditie care ii determina, an de an, pe romani, sa ajunga la mare de 1 Mai. Nu putem face insa o comparatie cu anul 2016, pentru ca atunci am avut o vacanta prelungita, Pastele fiind legat de 1 Mai“, potrivit ANAT.

Cei mai multi turisti care si-au petrecut minivacanta de 1 Mai la malul marii au fost tineri, care au ales in special Mamaia, sustine patronatul.
Fata de anul 2015, s-a constatat o scădere cu 40% a locurilor de cazare ofertate, in ciuda faptului ca au aparut unitati noi de cazare. In Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel, 14.000 de locuri din totalul de 23.000 de locuri clasificate, potrivit  federației din turism.
In ceea ce privește sudul litoralului, turistii n-au mai coborat in statiuni, ci au preferat sa mearga direct in Vama Veche, care a fost celalalt pol al distractiei de 1 Mai. Potrivit ANAT, aici sunt circa 5000 de locuri de cazare. Tarifele au pornit de la 30 lei pentru o noapte de cazare pana la 250-300 lei.

Redactor: Daniel Albu