Mamaia, o stațiune scumpă (VIDEO)

O cină pentru două persoane in Mamaia, care include și un vin local, costă în medie 39 de euro, mai mult decât în Portugalia sau Bulgaria. La preţuri, staţiunea devansează locuri cu renume din Grecia și Cipru,  unde prețurile sunt cuprinse între 28 și 38 de euro. Cel puțin asta reiese din datele Federației Patronatelor în Turismul Românesc și ale Poștei Britanice.

Vacanţa la mare este visul oricui vara, iar Mamaia se află printre opţiunile multor români. Cei care ajung aici știu că la un restaurant din Mamaia, o cină pentru doua persoane  – în care intră şi un vin local, costă, în medie, 39 de euro. Și asta în condițiile în care la un local de pe litoralul din Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria, turiștii plătesc pentru o cină similară 28, cel mult 38 de euro.

Studiul privind prețurile din Mamaia a fost făcut de Poșta Britanică și de Federația Patronatelor în Turismul Românesc, care au analizat coşul de vacanţă, iar acesta include o masa pentru doi adulţi servită la un restaurant cu specific local, un pachet de ţigări, o cremă de protecţie solară, o sticlă de bere locală, o apă minerală, o cafea şi o sticlă de băutură răcoritoare carbo-gazoasă. Cei interesați de o plecare în străinătate trebuie să știe că cea mai scumpă cafea, 2,7 euro,  poate fi băută în stațiunile din Cipru sau Grecia, iar cea mai ieftina, 0,86 euro, în Bulgaria, în timp ce pe litoralul românesc prețul mediu este de 1,13 euro. În schimb, sticla de bere locală este cea mai ieftină la noi, unde costă în medie 1,36 euro, iar în Grecia are cel mai mare preț, respectiv 4,87 euro. Există şi o parte bună a lucrurilor: dacă cina e mai scumpă la Mamaia, când tragi linie şi aduni ce intră în coşul de vacanţă, România e pe locul doi, după Bulgaria, în topul celor mai ieftine destinaţii turistice de litoral din Europa. Poziţia bună în clasament vine de la preţurile mai mici la ţigări şi la cremele de protecţie solară.

Reporter: Doina Sirbu / Andreea Barbu ; Imagine: Matei Ghioc