Mâine este Ziua Internațională a Donatorului de Sânge

Ziua internațională a donatorului de sânge reprezintă un prilej de sensibilizare a populației cu privire la nevoile cu care se confruntă domeniul transfuziilor de sânge. Din fericire, în județul Constanța, numărul unităților recoltate anual acoperă necesarul de sânge pentru transfuzii. Din datele furnizate de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Constanța, reiese că anual sunt recoltate aproximativ 12000 unități, ceea ce înseamnă un număr minim de 50 de donatori pe zi. Prin efortul donatorilor, Centrul reușește să asigure în proporție de 90% solicitările unităților sanitare din județul Constanța. Cu toate acestea, o problemă cu care se confruntă Centrul Regional de Transfuzie Sanguină este scăderea numărului donatorilor în perioada estivală.

Din fericire, chiar și în această perioadă estivală, mai există cetățeni care se prezintă la sediul centrului pentru a dona sânge. Indiferent de motivele pentru care fac acest lucru, gestul lor nu poate trece neobservat.

Cetățenii care doresc să îi ajute pe semenii lor printr-o donare de sânge o pot face și sâmbătă, 14 iunie, de Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, când, deși centrul ar trebui să fie închis – fiind o zi de week-end, conducerea acestuia a decis că recoltările în această zi sunt cel mai bun mod de a marca așa cum se cuvine această sărbătoare globală.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Victor Nita