Maidanezii, o vesnica problema pentru Primaria Mangalia

În ultimii ani administraţia publică locală a avut mai multe consultări cu organizaţii şi asociaţii dedicate animalelor fără stăpân, care ar fi dorit înfiinţarea unor biobaze private. Însă, niciuna dintre aceste intenţii nu a fost dusă la îndeplinire.

Recent, Organizaţia Save Our Strays Austria, a decis înfiinţarea unei biobaze cu capital 100% privat, pe o suprafaţă de un hectar. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor asociaţiei austriece, aici ar urma să fie adăpostiţi circa 600 de câini fără stăpân. Însă, biobaza s-ar adresa, în egală măsură, şi adăpostirii altor animale, precum pisicile sau caii abandonaţi.

Ion Dobre mai spune că îşi doreşte şi sprijinul autorităţilor publice locale, în acest sens urmând să fie încheiat un contract cu primăria, pentru reducerea cheltuielilor din bani publici.

Ideea este bine primită de conducerea Serviciului Social Public de Asistență Socială Mangalia, care spune că va fi alături de orice demers menit să resolve problema câinilor fără stăpân.

Reprezentanţii primăriei sunt, deocamdată, sceptici în privinţa concretizării ideii unei biobaze private. Aceştia spun că este nevoie de foarte mulţi bani şi de îndeplinirea unor condiţii stricte de înfiinţare şi menţinere a biobazei în funcţiune.

O altă problemă ridicată de autorităţi este aceea a câinilor fără stăpân de pe raza comunelor limitrofe Mangaliei, care fie se deplasează către litoral, în căutarea hranei, fie sunt transportaţi, special şi abandonaţi în oraş.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei