Mai puțini absolvenți de facultate, în România

Numărul persoanelor licențiate este în scădere, în România, față de restul țărilor din Europa. Cauza acestei scăderi este lipsa unor programe care să genereze noi locuri de muncă absolvenților de studii superioare, mai ales în mediul rural.

Potrivit unui studiu, din totalul celor 8,2 milioane de persoane care încasează venituri din muncă, doar 19 procente au studii superioare, majoritatea fiind din mediul urban, comparativ cu restul statelor europene, unde ponderea este de 33 de procente.

Specialiștii susțin că în mediul rural, chiar dacă ai studii superioare, nu prea ai ce face cu ele, tocmai pentru că nu există o infrastructură economică în acest sens, care să valorifice, într-un fel sau altul, competențele dobândite în facultate. Cu alte cuvinte, degeaba ai carte multă, dacă nu ai ce face cu ea.

Statisticile ne fac codașii Europei, alături de alte 4 state cu cele mai mici ponderi ale absolvenților de studii superioare cuprinși pe piața muncii. Acestea sunt Italia, Slovacia, Cehia și Portugalia. Îngrijorător este faptul că în România, ponderea populației cu nivel scăzut de educație este mai mare decât cea a absolvenților de studii superioare încadrați în câmpul muncii.

Reporter: Camer Nita / Daniel Albu ; Imagine: Narcis Verdes