Mai puţin de o zi a mai ramas până la deschiderea Festivalului Stufstock (VIDEO)

Mai puţin de o zi a mai ramas până la deschiderea Festivalului Stufstock, ajuns la cea de-a 10-a ediție. De luni în vama Veche sunt aşteptaţi toţi iubitorii de artă, de la fotografie, teatru şi până la muzică de bună calitate. Zilele de concert vor fi 27 şi 28 iulie, iar săptămâna se va încheia cu o petrecere.

Festivalul Stufstock, ajuns la cea de-a 10-a ediție, reunește nopți de film, teatru, carte, workshop-uri de pictură, precum și concerte ale unor trupe rock consacrate. Pe scena festivalului vor concerta formații din România cât și din străinătate ca The Subways, Dub Incorporation, Dubioza Kolektiv, Vendetta, Coma, Gandul Matei  și mulți alții.  Cele doua trupe care vor urca pe scena Stufstock in deschiderea zilelor de concert din 27 si 28 iulie, vor fi alese de un juriu format din patru membri.Un cuvânt de spus va avea și publicul care va putea vota formația preferată. Castigatorii vor fi anuntati pe 23 iulie.  In plus, curajoșii din Vama Veche, pasionați de tiroliana, offroad și sporturi nautice, vor putea experimenta aceste sporturi în cadrul taberei de aventură, organizată special pentru ei. Pana pe 26 iulie, prețul unui billet pentru o zi  de festival este de 65 lei, iar prețul unui abonament ramane de 99 lei. După 27 iulie, abonamentele pot fi achiziionate din ticketpoint-urile festivalului la prețul de 115 lei. Stufstock este un eveniment inițiat de mișcarea Salvați Vama Veche, constituită din dorința de a păstra spiritul original al Vămii și pentru a lupta împotriva invadării acesteia de proiecte comerciale precum hoteluri, restaurante, baruri, terase etc. ce se construiesc până în plajă. Primul festival STUFSTOCK a strans pe plaja din Vama Veche, in anul 2003, peste 15.000 de vamaioti si, cu sprijinul mass media, a devenit unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzica rock din sud-estul Europei. STUFSTOCK 2 a castigat amploare, astfel, la eveniment aveau sa participe 30 de artisti si formatii de muzica rock, 150 de muzicieni la 100.000 de wati de sunet si lumina. Un total de 18 ore de transmisie live si 20.000 de oameni prezenti. STUFSTOCK 3 bate recordul inscris cu un an in urma, cu peste 30.000 de oameni participanţi. La STUFSTOCK 4 au fost amenajate 3 scene, pe care au concertat peste 40 de trupe atat din Romania cat si din tarile vecine. STUFSTOCK 5 Greenfest a adus in Vama Veche 50 de trupe in patru zile de festival şi 8.000 de oameni. Printre trupele straine participante la ultimele editii se numara: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Ttaffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica. Stufstock 7 a gazduit peste 15.000 de oameni care au venit pentru rock-ul romanesc, reprezentat pe plaja din Vama de Zdob si Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Ovidiu Lipan Tandarica, E.M.I.L, Urma, Z.O.B., Luna Amara,  The Amsterdams. Stufstock 8 si 9 au adus schimbari in experienta pe care organizatorii au propus-o publicului din Vama Veche. Astfel, din 2010, festivalul a dezvoltat conceptul RockArt, adica rock si arta. Trupelor de muzica de pe scena festivalului li s-au alaturat actori in reprezentatii inedite de teatru, fotografi amatori si profesionisti in workshopuri de arta fotografica, proiectii de filme, lectii de muzica prin scoala de rock, concursuri.
Pe scurt, in cifre, Stufstock se traduce prin: 200.000 de vizitatori, 14 scene, 86 de trupe romanești, 48 de artiști straini, 108 lungmetraje și scurtmetraje și peste 700 de voluntari care au participat la organizarea și desfașurarea evenimentului.

Reporter: Raluca Damian