Mai mulți turiști decât anul trecut

Potrivit estimărilor Federației Patronatelor din Turismul Românesc, aproximativ 98.000 de turiști, cu 6% mai mult decât anul trecut,  au cheltuit în jur de 3,7 mil. euro în  minivacanța de 1 Mai, doar pe cazare și mic dejun. Destinația cea mai populară pentru această perioadă a rămas litoralul românesc.

Mai mulți turişti români decât anul trecut au decis sa-și planifice o minivacanță de 1 Mai, în țară sau străinătate, cheltuind cu 6% mai mult față de anul precedent. În jur de 98.000 de turiști au ajuns anul acesta, în diverse stațiuni din România, unde au cheltuit aproximativ 3,7 milioane de euro, cu aproape 0,2 milioane de euro mai mult decât în 2017. Anul trecut, de ziua internațională a muncii au plecat în vacanțe în țară peste 94.000 de turiști, potrivit estimărilor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Un român a cheltuit, în medie, 120 de lei pe zi, în afară de cazare și mic dejun.

Destinația cea mai populară pentru minivacanța de 1 mai a rămas litoralul românesc. Din datele puse la dispoziție de către hotelieri, de 1 Mai au s-au cazat pe litoral, în jur de 28.000 de turiști, tarifele pornind de la 80 lei pentru o noapte de cazare și ajungând până la 450-500 lei. În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%.  Vama Veche a atras și ea mulți turiști, fiind puse la dispozitie aproximativ 1.500 de locuri clasificate și, cel mai probabil, alte 1.000 de locuri neclasificate.

De asemenea, zona rurală s-a menținut în preferințele românilor, pensiunile reușind să atragă peste 42.000 de turiști. Destinațiile alese au fost Bran, Bucovina și Maramureş.Câteva mii de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit au ales să meargă în Delta Dunării. Având în vedere că  30 aprilie a fost declarată zi nelucrătoare,  mulți români au ales să își petreacă vacanța într-un city break, în topul preferințelor fiind orașele europene.

Redactor: Isabela Boantă