Mai mulți pensionari decât angajați

Cu toate că avem mai mulți tineri decât au țările din Europa de Sud-Vest, paradoxal, în România există mai mulți pensionari decât angajați.

Potrivit sociologului Adrian Hatos, explicația ar fi că, în perioada comunistă în România a avut loc o creștere explozivă a numărului de nașteri, față de țări precum Franța, Spania sau Italia acolo unde populația s-a înmulțit mai mult după Al Doilea Război Mondial.

„Noi am avut un fel de creștere puternică, explozivă demografică datorită decretelor anti-avort, anti întrerupere de sarcină ale lui Ceausescu din 67-72. În România, viața este săracă și stresantă și în ultimii zeci de ani a fost grea pentru vârstnicii noștri. Vârstnicii la noi, odată ce au depășit o anumită vârstă, au o speranță de viață scăzută, se duc destul de repede”, explica sociologul Adrian Hatos.

În România, șomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%. Paradoxal, dar în mod tradițional, la noi, numărul pensionarilor depășește numărul salariaților și este în continuă creștere. Totodată, potrivit unui studiu al analiștilor economici,diferența va deveni din ce în ce mai mare, iar generațiile tinere vor avea de suferit.

„De la generația X în jos, adică pentru generațiile Y, Z, pensia publică nu va însemna mare lucru, dacă va mai exista. La vârsta pensionării trebuie să putem să ne asigurăm independența financiară fără a fi nevoiți să apelăm la stat sau la familie”, a declarat Adrian Codirlasu, presedinte CFA Romania.

România are aproape 5 milioane de salariaţi la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, pe când ţări precum Cehia sau Ungaria au 5 milioane de angajaţi la o populaţie de 10 milioane de locuitori.Potrivit statisticilor, în luna ianuarie în România erau 4,99 milioane salariaţi versus 4,95 milioane pensionari, iar în aprilie erau 4,90 milioane salariaţi față de 4,944 milioane pensionari, ceea ce înseamnă o creștere cu 36.000 de pensionari faţă de cei activi în câmpul muncii.

Redactor: Oana Jărloianu