Mai mulţi oameni din Năvodari au fost abordaţi de reprezentanţi ai PNL care le-au oferit bani în schimbul votului (VIDEO)

Mai mulţi simpatizanţi ai Partidului Naţional Liberal au racolat sute de persoane cu drept de vot din Năvodari şi le-au determinat să-şi cedeze cărţile de identitate până pe 10 iunie 2012, data alegerilor. Mai mult, aceştia au demarat o adevărată campanie  de colectare a documentelor, pe care urmează să le folosească la alegeri, împiedicând astfel exprimarea liberă a voinţei electorale a cetăţenilor. Speriaţi că ar putea să aibă probleme cu legea, oamenii de bună credinţă au dat în vileag tentativa de fraudă.

Mai mult, aceştia spun că vor vota aşa cum le “dictează inima”, indiferent de câţi bani vor primi de la aceşti instigatori.

În acest sens, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a înregistrat dosarul penal cu nr 1445 din 01.06.2012, în care 38 de persoane sunt acuzate de instigare la mită. Se pare că aceştia au promis diferite sume de bani celor care vor vota cu Partidul Naţional Liberal la alegerile din 10 iunie. Printre reclamaţi se află şi Mariana Curcă, preşedintele organizaţiei de femei a Partidului Naţional Liberal Năvodari, Cătălin Popa, candidat la consiliul local Năvodari pe listele PNL, dar şi Vlad Daniel Rădoi, unul dintre tinerii care au provocat scandalul de marţi seară din faţa primăriei. Aceste persoane vor fi cercetate pentru dare de mită electorală. Oamenii legii reamintesc faptul că tentativa sau darea de mită constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Conform Declaraţiei pentru Drepturile Omului, “voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat; această voinţă trebuie să fie exprimată prin alegeri nefalsificate, care să aibă loc periodic prin sufragiu universal, egal şi exprimat prin vot secret sau urmând o procedură echivalentă care să asigure libertatea votului.”

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Cristi Caciauna / Iulian Virlan