Mai mulți bani pentru Sănătate și Educație

O mare parte din resursele financiare ale bugetului din acest an va fi alocată sectoarelor Sănătate şi Educaţie, a afirmat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. Potrivit acestuia, întârzierea adoptării bugetului pe 2019 “nu afectează absolut deloc”.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a anunțat că mult așteptatul buget de stat pe 2019 va fi publicat pentru consultare publică și nu a vrut să dea detalii despre cum va arăta acesta. Singura precizare făcută de către Teodorovici a fost că deficitul va fi undeva la 2,55%, iar Educația și Sănătatea vor primi mai mulți bani. Întrebat de ce au fost atât de multe variante ale proiectului de buget, ministrul a precizat:

“Pentru că dorinţa noastră este ca marea parte a banilor disponibili să fie duşi către zonele importante din economia noastră şi o să vedeţi în propunerea de buget zone ca Sănătate, Educaţie, partea din investiţii. Am spus cu toţii de foarte mult timp şi o să vedeţi că diferenţa dintre anul trecut şi acest an pe diferite sectoare din economie va fi una foarte mare, substanţială”, a  precizat Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

În noul buget pe 2019 Sănătatea şi Educaţia sunt sectoarele către care decizia politică a fost să fie alocată o foarte mare parte din resursele financiare ale bugetului, însă nici celelalte ramuri de activitate nu au fost neglijate.

Categoric va fi 2% pentru Apărare, s-a promis, se respectă acest nivel şi desigur partea de investiţii în zona publică, sprijin pentru economie, diferite scheme de ajutor de stat foarte interesante şi atractive”, a declarat  EugenTeodorovici.

Ministrul de Finanțe a mai precizat faptul că din acest an, foarte important, este modul în care se fac deschiderile către ministere. Aici, legea prevede deja că ministrul de Finanţe face o analiză, de la caz la caz şi aprobă sau nu deschiderea sau angajamentele şi partea de credite bugetare.

Redactor: Sondra Sandu