Mai este sau nu mai este deputat Adrian Năstase?

Mai este sau nu mai este deputat Adrian Năstase? Constituţia spune că nu, dar colegii de parlament ai fostului premier nu au luat act de decizia instanţei privind condamnarea la închisoare, iar între timp au şi plecat în vacanţă. Aşa că, până la toamnă, când revin la Parlament, fostul premier îşi poate menţine intact statutul de demnitar, inclusiv drepturile băneşti.  Între timp, avocaţii lui Adrian Năstase au o nouă strategie de a-şi scoate clientul din închisoare.

După ce iniţial au depus cerere de amânare, avocații lui Năstase vor să obţină o întrerupere a executării pedepsei.

În ceea ce privește funcția sa, potrivit Constituţiei, Adrian Năstase nu mai este deputat încă de săptămâna trecută, de când s-a dat decizia definitivă de condamnare.

În practică, însă, mandatul de parlamentar încetează doar după ce plenul Camerei Deputaţilor votează o hotărâre în acest sens. Conservatorii spun că vor lua act de această problemă, când vor fi sesizați.

Şi calitatea de membru şi lider al PSD a fostului premier este ambiguă. Potrivit statutului PSD, nu pot fi membri ai partidului persoanele lipsite de drepturi electorale, dar şi cele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti. Social-democraţii nu dau însă semne că vor să aplice prevederea şi să decidă că Adrian Năstase nu le mai este coleg.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu