Mai este doar o săptămână până la intrarea în vigoare a sistemul de prescripţie on line

Medicii şi farmaciştii mai au o săptămână la dispoziţie ca să se familiarizeze cu sistemul de prescripţie on line și cu multdisputata retetă electronică. Scopul principal al aplicaţiei este eliminarea fraudei din sistem care se ridica şi la 400-500 de milioane de euro pe an. Reţeta emisă de medicul de familie va fi văzută în timp real şi de farmacişti. În paralel, pacienţii vor primi şi reţeta pe hârtie cu cod de bare, asta în cazul în care conectarea la sistem nu este posibilă.

Medicii sunt nemulțumiți de noul sistem adoptat. Ei vor trebui să suporte atât cheltuielile cu abonamentul la internet cât şi aparatura necesară care presupune calculatoare şi imprimante performante.

Farmaciştii se plâng şi ei de cheltuielile mari şi de blocajele dese ale programului informatic.

În proiectul normelor de aplicare sunt prevăzute bonusuri de maximum 100 de lei pentru cei care se conformează chiar din prima lună, dar şi sancţiuni drastice.

Reţeta electronică va intra în funcţiune de la 1 iunie, însă există foarte multe lacune, cum ar fi lipsa informaţiilor despre medicamente, şi asta din cauză că Agenţia Medicamentului nu a furnizat încă datele cerute într-un format electronic corespunzător.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian