MAI angajează 4000 de polițiști în acest an

Incidentele tragice trezesc, de cele mai multe ori, reactii imediate.  In cazul de fata, a fost nevoie de moartea polițistului Sorin Vezeteu pentru ca autoritatile să conștientizeze unele deficiențe pe care, dealtfel, sindicaliștii le făcuseră publice de mai mult timp. Abia acum s-a înțeles că, întradevăr, este nevoie de mai mult sânge proaspăt în poliție.

Premierul Mihai Tudose şi sindicaliștii din Poliţie s-au intrunit, luni, la Palatul Victoria,  pentru a discuta unele măsuri menite sa conducă la evitarea situațiilor grave precum cea petrecută la Suceava. La finalul discutiilor s-a convenit schimbarea Statutului poliţistului în cel mult o lună şi jumătate, achiziţionarea în regim de urgenţă a 10 mii de autoturisme si angajarea rapidă a patru mii de poliţişti în cursul acestui an.

“Am discutat despre elevii care au terminat şi au absolvit un an de zile de şcoală militară de la Câmpina, Cluj şi unde mai avem şcoli de poliţie, să reuşim să-i încadrăm anul acesta. Eu spun (…) că un copil care a făcut un an de zile şcoală militară e mai bun, mai pregătit decât să iau unul de pe stradă să-l îmbrac, pur şi simplu, în uniformă. Şi aici trebuie să găsim mai mulţi oameni în stradă, dar e problemă veche (…), găsim puţini poliţişti în stradă, mulţi în birouri”, a declarat Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Agenților de Poliție.

De remarcat că primul mministrul Tudose a declarat, sâmbătă,  că niciun polițist nu va mai patrula singur, echipa urmând să fie formată din patru oameni.

“Din punctul meu de vedere, nu mai vreau patrule de unul singur. Atunci când ai un singur polițist, care trebuie să patruleze într-o zonă — se subînțelege că acea zonă are un potențial infracțional sau negativ—, el își pune gratuit viața în pericol. Nu poți să îl trimiți de unul singur. Se vor trimite echipe, chiar dacă este vorba de echipe mixte alcătuite din polițiști și jandarmi“, a declarat premierul, în urma tragediei de la Suceava, unde polițistul Sorin Vezeteu a fost înjunghiat mortal, în timp ce patrula singur, pe timp de noapte.

Redactor: Ramona Manea