Magistrații constănțeni pregătesc acțiuni de protest

Pe site-ul Judecătoriei Constanța a fost postat un comunicat de presă privind situația curentă din sistemul de justiție. Mai mult, în același document, magistrații constănțeni menționează că, pe data de 10 octombrie, vor discuta despre posibilitatea inițierii unui protest față de neîndeplinirea solicitărilor stipulate în memorandumul elaborat la începutul lunii septembrie.

Conform comunicatului, judecătorii constănțeni consideră că independenta justiției este de o importanta crucială pentru funcționarea unei societăţi democratice. Totodată, aceștia constată că sistemul judiciar se confruntă în continuare cu deficit de personal, ca urmare a intrării în vigoare a noilor Coduri şi a adoptării unor acte normative succesive care au determinat creşterea volumului de muncă, în condițiile în care obligaţia de suplimentare a schemelor de personal asumată de statul român nu a fost îndeplinită. Deasemenea, este abordată și problematica înlăturării discriminărilor salariale din sistemul public, acolo unde soluţia aplicării principiului salarizării egale pentru muncă şi condiţii egale a fost înlăturat pentru sistemul judiciar.

„(…) toate aceste aspecte determină exprimarea unui punct de vedere și analiza oportunității declanșării unor forme de protest pentru a determina factorii decizionali să ia în seamă problemele reale ale instanţelor care se propagă în scăderea calităţii actului de justiţie, cu consecinţe reale asupra dreptului justiţiabilului”, se arată în comunicat.

Astfel, în unanimitate, judecătorii constănțeni au hotărât ca la data de 10 octombrie 2016, să discute oportunitatea iniţierii unei forme de protest, în cazul neîndeplinirii solicitărilor din „Memorandumul privind Justiția” întocmit de către asociaţiile profesionale ale magistraţilor.

Redactor: Paul Alexe