Lupta împotriva risipei de alimente

Niciun aliment aflat  la un pas sa expire in magazine sau in restaurante nu va mai putea fi aruncat sau distrus. Magazinele vor fi  obligate să vândă mai ieftin sau să doneze produsele aproape de expirare.

Alimentele inca bune pentru consum vor lua drumul caminelor de batrani, orfelinatelor sau spitalelor. Ideea este a unor parlamentari, care au scris o lege dupa reglementarile existente deja in unele state europene.  Marii comercianti sunt de acord sa doneze alimentele, insa cer deduceri fiscale pentru acest lucru. 86 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la ghena, in Romania, adica peste 1.7 milioane de tone de hrana.

Legea prevede ca toate alimentele al caror termen de valabilitate se apropie de expirare sa fie donate. Potrivit proiectului, agentii economici care nu respecta prevederile legii risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei pentru microintreprinderi, de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri, si de la 6.000 la 10.000 de lei pentru intreprinderi mari.  Reprezentantii hipermarketurilor se pare că sunt de acord cu ideea.  Întrebați de ce părere au despre această lege, năvodărenii au răspuns prompt.

Cele mai multe produse alimentare care ajung in situatia de a fi aruncare sunt legumele, frunctele si unele conserve. Toate acestea ar fi binevenite in spitale, orfelinate sau in caminele de batrani.

Ministerul Agriculturii împreună cu autoritățile, dispun de doar 6 luni de la data publicării  legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea