Luna prevenirii cancerului mamar (VIDEO)

Timp de o lună, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publice Constanţa desfășoară o serie de activități de informare și prevenire a cancerului mamar. Factorii care pot influența apariția cancerului de sân sunt dietele cu un conținut ridicat de grăsimi, consumul excesiv de alcool sau tutun, nodulii sau asimetria sânilor. Boala poate fi de asemenea transmisă genetic. Depistarea timpurie poate ajuta la tratarea și chiar la vindecarea afecțiunii. De aceea, medicii recomandă un control lunar chiar la domiciliu.

In Romania, anual, sunt depistate aproximativ 6.000 de noi cazuri de cancer mamar, iar in Europa se estimeaza ca la fiecare 2 minute o femeie este diagnosticată cu aceasta boala. În cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, riscul dezvoltării cancerului mamar este de 1 la 250 de femei,  in timp ce pentru femeile cu varsta intre 40 si 50 de an, şansele sunt de 1 la 70. Româncele consideră ca prezența la medic ar putea reduce cu mult incidenţa cazurilor.

Pentru a preveni astfel de afecțiuni, specialiștii recomandă o alimentație sănătoasă, un stil de viață activ și controale regulate la medic.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Alex Brinzaru