Luna iulie aduce un nou val de scumpiri pentru români

De la 1 iulie, gazele pentru populație se vor scumpi  cu 8%. În 2013, consumatorii casnici vor mai avea parte de o majorare de prețuri la gaze naturale în luna octombrie 2013 cu 2%. Dar, de aici, avertizează specialiştii, vor urma o altă serie de scumpiri în lanţ. Mai exact, este de aşteptat ca şi preţul alimentelor să crească considerabil din luna august. „Impactul majorării preţului la gaze se va resimţi din amonte şi până în aval, respectiv de la materiile prime – cereale, de exemplu, trecând prin procesare şi transport şi terminând cu retailul. Ca urmare, majorarea preţului la utilităţi, şi aici includ şi energia electrică, se va repercuta asupra întregului lanţ alimentar”, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de Agerpres.

Totuşi, preţurile la alimente vor creşte treptat, a mai precizat Sorin Minea. Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 15% anul acesta.

În ultimii ani, creşterea constantă a preţurilor a făcut ca peste 85% dintre cumparatorii romani să fie precauti cu bugetul. Astfel, conform unui studiu efectuat de o companie internaţională, doua treimi dintre români achizitioneaza doar bunuri de stricta necesitate.