Lumânari și buchete de rugăciuni la Iași

La 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. Sărbătoarea aduce la Iași mii și mii de pelerini.

Noaptea dintre 13 spre 14 octombrie are o semnificație aparte pentru foarte mulți credincioși. Drumul acestora spre închinare la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva  este o adevărată Golgota. Credința multora dintre ei este pusă la încercare și ca întotdeauna iese triumfătoare. În apropiere de curtea Catedralei Mitropolitane din iași, spre finalul traseului pelerinilor, mii de lumânări stau mărturie că Lumina biruie întunericul și trimit spre înălțimile cerului buchete de rugăciuni. Ceara lumânărilor aprinse a transformat un zid vechi și o curte părăsită într-un veritabil altar al credinței, sclipirile lor fiind semnul durerii, dar și al speranței.

Pe parcursul traseului spre racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii au primit un ceai cald și o porție de sarmale, un mic ajutor pentru a le face așteptarea mai ușoară. Cei mai în vârstă mai ieșeau din rând și se așezau pe bagaje sau chiar pe un scaun adus de acasă. Nimic însă nu i-a convins să se întoarcă din drum și să nu ajungă la Cuvioasa chiar de ziua Ei. Pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva s-a trecut fără oprire, iar rugăciunile au transformat orele în clipe, în crâmpeie de timp binecuvântate cu harul divin.

Redactor: Mihaela Țânțaru