Lovitură sub centură: revine taxa de mediu

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirmat faptul că se dorește reintroducerea unei noi taxe în locul timbrului de mediu. Nu că ar fi nevoie de bani la buget, dar se gândește în primul rând la un mediu sănătos, după cum precizează chiar ea. Nu a precizat însă nimic despre faptul că, de la începutul anului, când s-a renunțat la taxa de mediu, statul a pierdut aproape o jumătate de miliard de euro, bani pe care ar trebui cumva să-i recupereze la buget.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat că s-a constituit un grup de lucru care să vină cu o nouă formulă de impozitare a proprietarilor de autoturisme care generează poluare.

Ministrul a mai precizat că, momentan, nu are o soluție bine stabilită în acest sens, însă se gândește la diferite variante posibile.

De remarcat că românii care abia și-au achiziționat o mașină la mâna a doua, culmea, încurajaţi tot de autorităţi, primesc, cu această ocazie,  o veste năucitoare. Revenirea taxei de mediu a fost anunțată chiar de şeful Administraţiei Fondului de Mediu care vorbeşte despre un impozit mixt. Cei vizaţi vor plăti o parte la înmatricularea maşinii şi o parte sub forma unei taxe anuale, în funcţie de emisiile de poluare. Cu alte cuvinte, cei care au maşini vechi vor da atât de mult încât vor renunţa la ele.

Potrivit unor estimări, în acest an, românii vor înmatricula peste o jumătate de milion de maşini la mâna a doua aduse din vestul Europei. Evident, oamenii nu au avut bani şi au cumpărat maşini vechi, astfel că parcul auto a îmbătrânit. Dacă anul trecut, o maşină care circulă pe drumurile publice avea în medie 13 ani, în acest an vârsta medie a unei maşini este de 14 ani. Statul estimează că a pierdut aproape o jumătate de miliard de euro pentru că nu le-a taxat. Cel care ar fi administrat acest fond uriaş este acum responsabil de crearea unui nou sistem de impozitare. O variantă este introducerea taxei la prima înmatriculare în funcţie de poluare. Pentru cele electrice să nu se perceapă nici o taxă, iar pentru cele poluante să plătim mult şi foarte mult – adică, sume care ar dubla preţul unui autoturism.

Redactor: Daniel Albu