Lovitură pentru bugetari

O ajustare semnificativă a deficitului bugetar este programată să înceapă în 2019, cu un ritm care va fi menţinut şi în 2020. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice a promis Comisiei Europene că va îngheţa salariile în anul următor. Hotărârea va afecta mai mult de un milion de români care lucrează în aparatul de stat.

Comisia Europeană a făcut publică scrisoarea trimisă la data de 17 octombrie de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Aceasta conţine acţiunile pe care România le va intreprinde ca răspuns la recomandarea Consiliului din 18 iunie 2018.

Pentru a asigura un deficit pe cash de 2,58% din PIB în 2019 şi a corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu, autorităţile de la Bucureşti au în vedere, ca în 2019 să fie îngheţate salariile bugetarilor la nivelul din luna decembrie 2018 precum şi îngheţarea valorii voucherelor de vacanţă pentru bugetari la nivelul din acest an.

De asemenea, numărul de angajaţi din sectorul public va fi menţinut la nivelul din 2018 în timp ce cheltuielile cu investiţiile vor fi păstrate la un nivel estimat la 4% din PIB, acelaşi cu cel preconizat pentru 2018.

Graţie acestor măsuri, autorităţile de la Bucureşti susţin că în 2018, atât deficitul ESA cât şi cel pe cash, vor fi în linie cu limita impusă de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, respectiv 3% din PIB.

Redactor: Sondra Sandu