Lombok, un nou val de cutremure

Două noi seisme au zguduit, duminică, insula indoneziană Lombok. Cutremurele cu magnitudini de peste 6 grade pe scara Richter s-au soldat, din nou, cu victime și numeroase pagube materiale.

La două săptămâni după ce seismul cu magnitudinea de 6,9 grade a devastat insula Lombok, provocând decesul a 460 de persoane, rănirea altor aproximativ 7.800 și peste 417.000 de sinistrați, teritoriul de 4.725 de km pătrați  a fost zdruncinat din nou de cutremure puternice. În decursul zilei de duminică, două seisme s-au produs la interval de căteva ore. Primul dintre ele, cu o magnitudine de 6,5 grade a lovit insula înainte de prânz provocând alunecări de teren și dărâmarea mai multor imobile, deja avariate de cutremurele anterioare.

Activitatea seismică de pe insulă a înregistrat, aproximativ 12 ore mai târziu, o nouă mișcare a scoarței terestre a cărei magnitudine a fost de 6,9 grade pe scara Richter.  Cel puțin 10 oameni și-au pierdut viața. Decesele au fost înregistrate atât pe insula Lombok, cât și pe cea învecinată acesteia, Sumbawa.

Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru gestionarea dezastrelor a declarat:

”Zece persoane au murit în seismul cu magnitudinea 6,9. […] În momentul cutremurului, majoritatea oamenilor erau afară din case sau în adăposturi provizorii, deci nu au existat multe victime în comparaţie cu seismul de aceeaşi magnitudine de pe 5 august.”

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că peste 20 de persoane au fost rănite și 150 de clădiri avariate. Noile pagube sunt momentan, greu de evaluat, dar valoarea totală a daunelor provocate de cutremurele produse până în prezent este așteptată să depășească sute de milioane de dolari.

Redactor: Mihaela Țânțaru