Locurile de muncă în străinătate par sa fie cele mai avantajoase

La Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, portalul Eures facilitează recrutarea peste hotare. La Constanța sunt în prezent, disponibile 412 locuri de job-uri, cele mai multe în Republica Cehă, Anglia şi Germania.

Medicii sau asistenții medicali sunt printre cei mai căutați. În Anglia, un asistent medical generalist este plătit cu aproximativ 6 lire/ora. La opt ore lucrate pe zi si 20 de zile lucratoare, reiese un salariu minim brut lunar de aproape 1.000 de lire, adică 6.300 lei. În Germania, un asistent medical este plătit cu aprox 11 euro/oră. Din același calcul rezultă un salariu de aproape 2 000 de euro, echivalentul a 8960 lei.

Germania – 138 de locuri disponibile

Meserii – asistente medicale, factori poştali, mecanici, agent de securitate, agenţi de pază, sudori, comisionari, manageri vânzări, betonişti, fierari şi tâmplari.

Salariu de 1.400 – 1.600 de euro pe lună

Marea Britanie

Meserii – asistente medicale, îngrijitori persoane şi infirmieri

Salariu – pleacă de la şapte lire brut pe oră şi poate ajunge la 15 lire

Norvegia, Suedia, Olanda

Meserii – bucătari, vopsitori, femei de serviciu

Salariu – 100 de euro, net, pe lună

Inginerii au o şansă să se angajeze în Austria, unde salariile sunt negociabile şi pleacă de la 3.000 de euro pe lună. În Belgia, o firmă angajează şoferi de camion, iar în Elveţia, sunt disponibile zece posturi de bone, cu un salariu de 700 de franci elveţieni pe săptămână, pentru un program de 30 de ore. Venituri incomparabile dacă ar fi să ne raportăm la cele din România. În plus angajatorii oferă asigurare socială și de sănătate, suport financiar pentru cursuri lingvistice și sprijin în găsirea unei locuințe aproape de locul de muncă. Cerințele sunt însă pe măsură. Un român care vrea să meargă la muncă în străinătate, indiferent de meserie, trebuie să cunoască o limba de circulație internaționale, sa aiba experiență de muncă pe un post similar și poate cel mai dur criteriu, disponibilitatea de a sta departe de casă, familie și cei apropiați.

Redactor: Andreea Barbu