Locuitorii din Năvodari condamnă decizia CEDO

Autorităţile locale din Năvodari vor continua lupta începută de primarul Nicolae Matei împotriva gropii de gunoi industrial.

După modelul primarului Nicolae Matei, autorităţile locale din Năvodari vor refuza semnarea autorizaţiei pentru firma italiană, indiferent de consecinţe. Locuitorii oraşului sunt revoltaţi şi ameninţă cu ample proteste în stradă, aşa cum au mai făcut-o şi în trecut.

Cei mai în vârstă îşi aduc aminte despre combinatul USAS, care de-a lungul anilor a poluat oraşul îngrozitor. Nimeni nu ar vrea să retrăiască acele clipe, care ar deveni actualitate dacă groapa de deşeuri industriale ar fi construită.

O echipă Litoral TV aflată în apropierea zonei în care urmează să fie construită gropa de gunoi pentru filmarea unor imagini a fost ameninţată de doi angajaţi ai fabricii de îngrăşăminte chimice. Asta în condiţiile în care nu există niciun panou care să anunţe că este proprietate privată.

Firma de îngrăşăminte chimice aparţine iniţiatorului acestui depozit, Roberto Vicentelli, condamnat la închisoare cu executare pentru folosirea unor falsuri pentru obţinerea autorizaţiilor necesare. Rămâne un paradox decizia CEDO, care a dat dreptate firmei controlate de Vicentelli, în condiţiile în care şi fostul primar Tudorel Calapod a fost condamnat la închisoare cu executare de toate instanţele din România în acest dosar.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea