Livezi distruse în Dobrogea din cauza temperaturilor extreme

Livezi distruse din cauza vremii extreme, în Dobrogea! Pomii fructiferi sunt acoperiți cu un strat de gheață, iar agricultorii se tem că mare parte din recoltă este compromisă.

Pomicultorii dobrogeni sunt îngrijorați din cauza condițiilor meteorologice extreme.Aceștia se tem că dacă temperaturile nu vor crește, se vor semnala pierderi semnificative. Diferențele mari de temperatură de la o zi la alta afectează plantele. Mai mult, pomii din Dobrogea sunt acoperiți cu un strat de gheață.

„Până în 24 de ore, chiar dacă se pierd 1-2 muguri, o ramură, nu e așa grav, dar când trec 24 de ore deja te gândești la pierderi mari. Fiecare oră este importantă. Ai făcut 25 de ore, ai pierdut 10%, au trecut 30 de ore, ai pierdut 30%; contează și cât de frig e afară. Dacă sunt -10 grade e mai grav decât dacă sunt -3. Mai sunt și alte cauze care influențează. Contează cât de bine a fost pregătit pomul. Dacă i s-au aplicat din toamnă îngrășăminte, este mai rezistent.”, explică directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Valu lui Traian, ing. Ion Caplan.

Pierderile pot ajunge la   100% la un soi de migdal timpuriu care era în floare, iar la cais, 30-40% din recoltă poate fi compromisă.

Redactor: Isabela Boantă