Litoralul, invadat de droguri

Ca urmare a informării transmise de Poliția Română omologilor bulgari, prin canalele polițienești de cooperare internatională  în vederea recuperării pachetelor de droguri împrăștiate pe întreg litoralul românesc, autoritățile statului vecin au demarat o operațiune similară, pe litoralul Mării Negre. Autoritățile din Bulgaria au descoperit 150 de pachete susceptibile a conține droguri cu o concentrație foarte ridicată de peste 90%.

După ce în perioada 5 – 6 aprilie, s-a depistat și ridicat cantitatea de 131 de kilograme de droguri, iar duminică au fost găsite alte 12 pachete cu cocaină la Eforie, Olimp, 23 August, Costineşti, Constanța și Mangalia, ulterior au fost găsite pachete în alte trei zone ale litoralului. În două situații, stupefiantele au fost descoperite în veste de salvare.

Operațiunea a fost lansată în cadrul unui dosar instrumentat de DIICOT. Pe 29 martie 2019, procurorii acestei structuri au adus la sediul central din Capitală saci întregi de cocaină găsiţi într-o şalupă din Delta Dunarii. Drogurile au o valoare estimată pe piaţă de 300 de milioane de euro. Peste o tonă de cocaină a fost descoperită pe plaja localităţii Sfântu Gheorghe, la doi kilometri în direcția orașului Sulina.

“DIICOT Tulcea a fost sesizat că miercuri, 20 martie, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat ce conţinea un kilogram de cocaină. Puritatea era de circa 90%. Apoi au fost făcute investigaţii specifice privind traseul mărfii. Vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre a fost indentificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă erau mai multe pachete”, a declarat Felix Bănilă, procurorul – şef al DIICOT.

Acesta a mai adăugat că rostogolirea ambarcațiunii cu droguri a fost accidentală, iar România era doar țară de tranzit pentru cocaina descoperită. Aceasta urma să părăsească teritoriul statului pe cale rutieră.

În continuare, operațiunea este în desfășurare, fiind ridicate, până la acest moment, 310 asfel de colete, atât în România, cât și în Bulgaria.

Redactor: Mihaela Țânțaru