Lista de cadouri pentru Moș Nicolae

Copiii încep să-și pregătească ghetuțele pentru Moș Nicolae, iar părinții se plimbă printe rafturile supermaketurilor în căutarea celui mai potrivit cadou pentru cei mici. Cele mai căutate surprize sunt jucăriile, iar prețurile pornesc de la câțiva lei și pot ajunge până la câteva sute.

Forfotă mare zilele acestea în marile magazine și asta pentru că a început febra cumpărăturilor pentru sărbători. De pe listă nu lipsesc cadourile pentru cei dragi. Primul dintre simpaticii bătrânei care vine să îi viziteze pe copiii cuminți, îi pune pe părinți la grea încercare. Deoarece Moş Nicolae a primit nenumărate scrisori de la copiii de pretutindeni şi abia mai face faţă, părinţii ori bunicii prichindeilor au hotărât să îi dea o mână de ajutor. Astfel ei au ieşit în căutarea cadourilor mult dorite de copiii lor. Părinţii care îl ajută pe Moş Nicolae să îndeplinească lista cu dorinţe a copiiilor, s-au înarmat cu multă răbdare și asta deoarece gama de produse este extrem de variată. Nici bugetul alocat acestor cumpărături nu a fost de neglijat, mai ales dacă lista este una lungă şi mai cu seamă dacă vorbim de doi, trei copii într-o familie.

Până nu de mult, lucrurile stăteau cu totul altfel. Copiii nu-i cereau moșului cadouri mai mari decât dimensiunea unei ghetuțe și se mulțumeau cu câteva bombonele sau fructe. Acum, gusturile s-au mai schimbat.

Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl lor se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor. Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri. În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Reporter: Cerasela Videanu / Camer Nita ; Imagine: Adrian Florea