Lipsa somnului este factorul-cheie in problemele de sănătate

In prima fază, orele de somn insuficiente și de proastă calitate atrag dupa sine consecințe pe termen scurt ușor de sesizat, de la mici dificultăți de concentrare, până la riscul crescut de accidentări.

Privarea de somn induce o diminuare semnificativă a performanței intelectuale si a stării de alertă. Studiile arată că reducerea cu doar o jumatate de oră a duratei de somn intr-o noapte,  determină apariția reflexelor cu 30% mai lente pe parcursul zilei următoare.

Un somn insuficient sau de proastă calitate conduce la o capacitate scăzuta a memoriei si a celorlalte funcții cognitive, precum abilitatea de a gândi si de a procesa informații.

Intreruperea somnului partenerului din pricina propriei incapacități de odihnă poate conduce la apariția de probleme in relație (dormitoare separate, conflicte, stari proaste de dispozitie și așa mai departe.

O persoană privată de somn se poate simți incapabilă să ia parte la unele activități obisnuite, care solicita concentrarea.

Cercetarile in domeniu arată că starea de somnolența din timpul zilei dublează riscul de accidentări ocupaționale.

 Intrucăt condusul unui automobil angrenează atentia concentrată si distributivă, starea de alertă diminuată de privarea de somn poate fi un factor care să crească pericolul producerii unui accident rutier.

Specialiștii ne recomandă să dormim minim 8 ore/ noapte și să renunțam la cinele copioase. Somnul este lanţul de aur care ne ţine sănătatea şi trupul împreună.