Lipsa formarii nu permite dezvoltarea industriei software

Profesionistii din domeniile software si electronic considera ca singura modalitate de a progresa in cariera este aceea de a trece de la o slujba la alta, releva un studiu
Sondajul efectuat asupra a peste 400 ingineri, realizat de agentia de recrutare JAM Recruitment, a relevat faptul ca 79% dintre cei chestionati iau in calcul posibilitatea schimbarii locului de munca datorita nemultumirilor cu privire la salariu si a oportunitatilor de avansare in cariera.

Peste jumatate dintre respondenti au declarat ca angajatorii nu investesc suficient in competentele angajatilor lor. In plus, 61% au considerat ca salariile lor nu reflecta competentele si abilitatile acestora, iar 85% dintre cei chestionati au apreciat ca angajatorii doresc personal calificat, insa nu sunt pregatiti pentru a acorda salarii corespunzatoare.

Daniel Turner, director de inginerie si productie in cadrul JAM, a declarat ca este ingrijorator ca majoritatea angajatilor considera ca singura modalitate de a avansa in cariera este de a trece de la un loc de munca la altul. “Cu atat de putine persoane calificate, angajatorii trebuie ia in calcul modalitati de a angaja si retine personalul cheie”, a continuat acesta.

Potrivit studiului, multe persoane considera ca lipsa de competente se datoreaza standardelor educationale slabe. Doar putin peste jumatate (54%) au declarat ca actualele diplome Computer Science nu asigura absolventilor competentele necesare pentru un loc de munca. Mai mult decat atat, 44% din cei intervievati au apreciat ca ICT-ul predat in scoli nu este suficient pentru crearea unei cariere in domeniul software si electronice. Ca o solutie la aceasta problema, 66% dintre acestia au aratat ca practica in aceste domenii ar permite urmatoarei generatii sa patrunda in industrie pentru a deprinde abilitati relevante pentru un loc de munca.

Un alt aspect surprins prin studiul efectuat consta in faptul ca industria software si cea electronica este constituita in mod predominant din barbati cu varste cuprinse intre 26 si 35 de ani.